De Vinosoof | Uw Wijnforum | Geef uw mening of noteer uw ervaring - http://www.vinosoof.nl
Chateau Grillet, ambrosia van de eerste orde ( 2004)
http://www.vinosoof.nl/articles/11/1/Chateau-Grillet-ambrosia-van-de-eerste-orde--2004/Pagina1.html
de Vinosoof

 
Door de Vinosoof
Gepubliceerd op 1/06/2010
 
Chateau Grillet spreekt tot de verbeelding. Althans, bij mij.
Op een of andere wijze fungeert deze kleine wijnenclave in mijn beleving als referentie voor alle chateau's. Hier wordt nog echte wijn gemaakt. En het mooie is, deze echte wijn is wit!
Geen zoete dessertwijn, maar een mooie droge witte wijnj welke je gemakkelijk 10 tot 15 jaar kunt lageren en alleen maar beter wordt.

een chateau met een eigen appellation

Chateau Grillet spreekt tot de verbeelding. Althans, bij mij.
Op een of andere wijze fungeert deze kleine wijnenclave in mijn beleving als referentie voor alle chateau's. Hier wordt nog echte wijn gemaakt. En het mooie is, deze echte wijn is wit!
Geen zoete dessertwijn, maar een mooie droge witte wijn welke je gemakkelijk 10 tot 15 jaar kunt lageren en alleen maar beter wordt. En ik heb er één! Een fles uit 2004.

Château-Grillet is een wijnmakerij in het noordelijke gebied van de Rhône in Frankrijk, dichtbij Vienne. Even ten zuide van Vienne, in het noordelijke deel van de vallei, ligt een van de meest gedistingeerde wijngebieden van Frankrijk: de Condrieu AOC. De productie van witte wijn in dit gebied van de Rhône is vrij klein. In de Condrieu wordt slechts witte wijn geproduceerd uit louter Viognier druiven.

In het hart van Condrieu ligt de enclave van Château-Grillet met zijn eigen Appelation Controlée (AOC). Een landgoed met een eigen AOC noemt men wel een 'Monopole'. Er zijn verscheidene andere Monopole's landgoederen in Frankrijk zoals bijvoorbeeld de Romanée-Conti, La Tâche, La Romanée, Clos DE Tart, en  de Clos DE La Coulée DE Serrant. De familie Neyret-Gachet verwierf het landgoed in 1830 en bezit het vandaag de dag nog steeds (2010). Isabelle Baratin is de huidige manager en verantwoordelijk voor zowel de productie en de marketing van het Grillet estate's enige wijn: Vin Blanc DE Château-Grillet.

Per jaar worden er slechts 10.000 flessen geproduceerd. Wat haast niemand weet is dat het landgoed ook 2 brandewijnen produceert nl. : Fine du Château-Grillet en Marc du Château-Grillet. De eerstgenoemde wordt gedistilleerd van de Château Grillet wijn terwijl de laatstgenoemde een appelpulpbrandewijn is, of zgn. Pomace. De wijngaarden strekken zich  uit over 2 gemeentes: Heilige-Michel-sur-Rhône en Vérin. De wijnstokken zijn gesitueerd in terrassen op steile granietklippen die het landgoed omringen. De grond is daar lichter en meer verspreid dan in de rest van de Condrieu. De hellingen zijn gevormd in de vorm van een natuurlijk amfitheater met zuid-zuidoostelijke blootstelling aan de zon. De Chateau Grillet wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud, en dientengevolge is de opbrengst zeer laag. In de kelders van Château-Grillet liggen de wijnen minstens 24 maanden op eiken barriques. De slanke bruine flessen van château-Grillet worden gemakkelijk herkend en door geen andere Franse wijnmakerij gebruikt. 

Augustus 2011 is het dan zover.  Op een doordeweekse donderdag begeven wij ons naar de Jansdam in Utrechtse stadshart alwaar we als 'Vrienden van de Beste Wijn' samen gaan eten en drinken. Onder de arm brengen we, naast de Grillet ook een Batard Montrachet mee uit 2005 ( zie ander artikel!), een rode La Fleur de Petrus en een Tête de Moine.  Bij Wouter staat op de keukentafel al een heuse Vega Sicilia Unico uit 1996 te luchten.... Jongens wat een feest.